İnegöl Mobi̇lya
Buradasınız: Anasayfa / Blog
12 Aralık 2023, Salı
İnegöl Mobilya
İnegöl’de orman alanlarının genişliği ve geçmişten gelen kerestecilik faaliyetleri mobilya sanayi için büyük bir potansiyel oluşturmuştur. Günümüzde ise mobilya sanayinin kapsamının genişlemesiyle birlikte ilçe dışından da ham madde temin edilmektedir. Yemek odası, yatak odası ve koltuk takımı modelleri üretimi yapılmaktadır.
İnegöl Mobilya

İnegöl Mobilya

İnegöl ilçesi Cumhuriyet Dönemiyle birlikte coğrafi konumunun sağladığı avantajın etkisiyle ekonomisi önemli gelişmeler göstermiştir. İlçe ve çevresinin ormanlarla kaplı olması nedeniyle ilçede 1980’li yıllara kadar imalat sanayi daha çok orman ürünleri alanında gelişmiş, ağaç ve kereste işletmeciliği faaliyetleri ön planda olmuştur. Mobilya imalatı ise ilk defa 1943 yılı itibariyle başlamıştır (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2019: 45-47). Çalışma alanında mobilya imalatının gelişmesinin en önemli nedenlerinden biri ağaç iş kolunun geçmişinin çok eskiye dayanmasıdır. 18. ve 19. yüzyıllarda hem ulaşım hem de işleme kolaylığı nedeniyle Bursa şehri ve etrafındaki kasabaların kereste ihtiyacı İnegöl yöresi ormanlarından karşılanmıştır. Ayrıca yine aynı dönemde ağaç işlerinde çalışan nüfus tecrübesini arttırarak mobilya sanayinin kuruluşunda ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır (Kahraman, 2018: 70-71).

İnegöl’de orman alanlarının genişliği ve geçmişten gelen kerestecilik faaliyetleri mobilya sanayi için büyük bir potansiyel oluşturmuştur. Günümüzde ise mobilya sanayinin kapsamının genişlemesiyle birlikte ilçe dışından da ham madde temin edilmektedir.

İnegöl ilçesi mobilya sanayi işletmeleri sayısı bakımından İstanbul ve Ankara illerinin ardından üçüncü sırada yer almaktadır. İlçede istihdamın %47’si sanayi sektöründe çalışmakta olup işletme sayısındaki artışa paralel olarak büyük bir bölümü mobilya sanayinde istihdam edilmektedir. Mobilya sanayi istihdam düzeyi sıralamasına göre ise İnegöl ilçesi (Bursa ili), İstanbul’dan sonra ikinci sırada bulunmaktadır (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2019:16-18). İnegöl ilçesinde orman ürünleri ham maddesinin varlığı, nitelikli iş gücü, önemli ulaşım yolları üzerinde yer alması, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir gibi pazarlara coğrafi yakınlığı gibi bileşenlerin bir araya gelmesi mobilya sanayinin kuruluş ve gelişimi açısından önemli dinamikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Mobilya sanayi ilçe ekonomisini belirleyen önemli bir lokomotiftir. İlçeden yapılan ihracatta mobilya ürünlerinin payı oldukça fazladır. Ayrıca yurt içi mobilya talebinin azımsanamayacak bir kısmı İnegöl ilçesinden sağlanmaktadır.

Herhangi bir sanayi kuruluşunun yer seçiminde ham madde, sermaye, pazara yakınlık, ulaşım kolaylığı ve iş gücü özellikleri etkili olmaktadır. İnegöl ilçesinde bu özellikler adeta birbirinin tamamlayıcısı olmuştur. Mobilya sanayinin İnegöl ve hemen çevresinde kurulmasının en önemli nedeni ise ağaç işlerinin eski bir geçmişinin olmasıdır. Yörede bulunan ormanlardan yüzyıllar boyunca faydalanılmıştır. 18. ve 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tersanelerinin kereste ihtiyacının bir kısmı yöreden karşılanmıştır. Geçmişten günümüze ağaç işlerinde çalışan ve bu konuda tecrübe sahibi olan kalifiye işgücü sonraları mobilya sanayinin kurulmasında ve geliştirilmesinde etkili olmuştur. Diğer bir neden ise ulaşım yolları üzerinde bulunmasıdır. İlçenin ulaşıma elverişli güzergâhlar üzerinde bulunması nedeniyle Bursa-Balıkesir-Çanakkale ve İzmir, Bursa-İstanbul, Yenişehir-İznik-Pamukova üzerinden Batı Karadeniz Bölümüne, Eskişehir üzerinde İç Anadolu Bölgesine ve ülkemizin diğer bölgelerine rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

1953 yılında İnegöl Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kurulmuştur. Kooperatifin sağladığı kredi imkânları mobilya işletmelerinin ekonomik olarak kalkınmasını sağlamıştır. 1950’li yıllarda piyasanın mobilya talebinde artış yaşanmıştır. Artan talebi karşılamak amacıyla mobilya işletmeleri yeni makine ve altyapı gibi yatırımlara yönelmiştir. 1960’lı yıllardan itibaren mobilya imalatı yön değiştirmiş koltuk iskeleti üretilmeye başlanmıştır.

1965-1967 yılları arasında Büyük Sanayi Sitesi’nin altyapı çalışmaları tamamlanmış ve mobilya üreticilerinin kullanımına hazır hale getirilmiştir (Kahraman, 2018:89). Böylece mobilya üreticilerinin yanında keresteciler ve mobilya üretiminde kullanılan diğer ürünlerinde aynı yerde üretim ve satışının yapılması mobilya sanayicileri için büyük bir avantaj sağlamıştır. Mobilya sanayinin hızla gelişmesine paralel olarak elektrik ihtiyacı da artmaya başlamıştır. 1965 yılında yöreye kesintisiz elektrik verilmeye başlanması mobilya üreticileri için avantaj sağlamıştır. Aynı yıl İnegöl Ağaç İşleri Alım Satım Küçük Sanat Kooperatifi (İMASKO) kurulmuştur (Kahraman, 2018:89-114).

1970’li yıllardan itibaren İnegöl, ülkemizin bilinen bir mobilya sanayi merkezi olmaya başlamıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem üretim hem de satış kapasitesinde artış yaşanmıştır.

1977 yılında İnegöl Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. OSB’nin mobilya sanayine önemli katkıları olmuştur. Mobilya sanayinin ihtiyacı olan malzemeyi istediği miktarda ve düşük maliyette temin etmesi sektöre avantaj sağlamıştır.

1980 sonrasında mobilya sanayinde daha ileride bulunan Eskişehir, teknolojik gelişmeleri yakalayamayınca İnegöl ön plana çıkmaya başlamıştır (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2019:57). 1990’lı yıllarda mobilya sanayinin gelişimi hız kazanmıştır.

1990’lı yılların başında suntalem kullanmaya başlayan İnegöl mobilya sanayi, geleneksel atölye tipi üretimden fabrikasyon üretime geçmeye başlamıştır. Ülkenin sosyoekonomik yapısında meydana gelen değişimle beraber mobilya ürünlerine talep artmaya başlamış ve küçük işletmelerin de fabrikasyon üretime geçmesi hız kazanmıştır (Coşkun, 2019:86).

2000’li yıllarda mobilya sanayi işletmeleri tasarıma ve markalaşmaya önem vermeye başlamışlardır. Aynı yıl İnegöl’de ilk kez profesyonel olarak Mobilya ve Dekorasyon Fuarı (MODEF) düzenlenmiştir.

2004 yılında 150 mobilya üreticisi işletme bir araya gelerek İnegöl Mobilya Ticaret Merkezi (İMOTİM) kurmuştur. İMOTİM’de hem ürünler müşterilere sergilenmekte hem de toptan ve  perakende satış yapılmaktadır.

2006 yılında ise ülkemizde ilk olma özelliği taşıyan Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, 2018:21) 

2015 yılında ise ülkemizin ilk mobilya alışveriş merkezi olan İnegöl Mobilya Avm (Mobiliyum) açılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler :

İnegöl mobilya-inegöl mobilyam-inegölden mobilya-inegöl mob-inegöl mo-inegöl mobilyalari-mobilyam inegölden-bursa inegöl mobilya-inegöl mobilya koltuk takımı-inegöl mobilya koltuk takımları-mobilya inegölden-mobilyaniz inegölden-inegol mobilya-inegol mobilyalar-inego mobilyam-inegöl mobilya fuarı-inegöl mobilya yatak odası-inegöl koltuk takımı-inegöl mobilyacılar çarşısı-inegöl koltuk takımları-inegöl mobilyacılar avm-inegöl mobilya dünyası bursa-inegöl mobilya düğün paketi-inegöl mobilya fiyatları-inegöl mobilyaları fiyatları-inegöl mobilya mağazaları-inegöl yatak odası-mobilyanız inegölden-mobilya inegöl-inegöl mobilya oturma grubu-inegöl mobilya imalatçıları-inegöl mobilya köşe takımları-inegöl mobilya salon takımı-inegöl bahçe mobilya-inegöl mobilya imalat-inegöl mobilya izmir-inegöl mobilya firmaları-inegöl mobilya tv ünitesi-inegöl sandalye-inegöl yatak odası takımı-inegöl sandalyecileri-chester koltuk takımı inegöl-inegöl mobilya genç odası-inegöl mobilya vadi-inegöl genç odası-koltuk takımı inegöl-inegöl mobilya yemek odası-inegöl düğün paketi-inegöl oturma grubu-inegöl mobilya yatak odası takımları-kayseride inegöl mobilya-inegöl genç odasi-inegöl mobilya ankara-bursa inegöl mobilya fiyatları-inegöl köşe takımları-inegöl mobilyacılar sitesi-inegöl mobiliyum-inegöl mobilya yemek masası-inegöl mobilya fabrikaları-yatak odası takımı inegöl mobilya-inegöl mobilya bursa-inegöl mobilya istanbul-yatak odası takımı inegöl-inegöl mobilya düğün paketi 2024-inegöl mobilya markaları-inegöl mobilya mutfak masası-inegöl masa sandalye-inegöl tv ünitesi-ankara siteler inegöl mobilya-inegöl mobilya teşhir ürünleri-inegöl mobilya üreticileri-inegöl mutfak masası-inegöl mobilya antalya-inegöl koltuk-inegöl koltuk takımı fiyatları-inegöl chester koltuk takımı-bursa inegöl koltuk takımları-bursa inegöl mobilyacılar çarşısı-inegöl mobilya koltuk takımı fiyatları-mobiliyum avm inegöl-inegöl mobilya salon takımı-inegöldeki mobilyacılar-bursa inegöl mobilya mağazaları-inegöl koltuk üreticileri-inegöl mobilya modelleri-mobilya avm inegöl-inegöl yemek odası-inegöl salon takımı-düğün paketi inegöl-inegöl sehpa-inegöl yemek masası-düğün paketi mobilya inegöl-mobiliyum inegöl-inegöl koltuk modelleri-inegöl mobilya yata baza başlık fiyatları-inegöl mobilya mersin-inegöl mobilya gardrop-inegöl mobilya l koltuk-inegöl mobilya masa sandalye-inegöl koltuk imalatçıları-koltuk takımı inegöl mobilya-inegöl sandalye firmaları-yemek odası takımı inegöl-inegöl mobilya çeyiz paketi-inegöl köşe koltuk takımları-avargart mobilya modelleri inegöl-inegöl mobilya kanepe-ankara inegöl mobilya-inegöl avargard mobilya-inegöl mobilya konsol-inegöl mobilya orta sehpa-inegöl yemek odası takımı-inegöl oturma grupları fiyatları-inegöl koltuk takımı modelleri ve fiyatları-inegöl mobilyacılar odası-inegöl mobilya markaları

Etiketler
İnegöl mobilya
inegöl mobilyam
inegölden mobilya
inegöl mob
inegöl mo
inegöl mobilyalari
mobilyam inegölden
bursa inegöl mobilya
inegöl mobilya koltuk takımı
inegöl mobilya koltuk takımları
mobilya inegölden
mobilyaniz inegölden
inegol mobilya
inegol mobilyalar
inegol mobilyam
inegöl mobilya fuarı
inegöl mobilya yatak odası
inegöl koltuk takımı
inegöl mobilyacılar çarşısı
inegöl koltuk takımları
inegöl mobilyacılar avm
inegöl mobilya dünyası bursa
inegöl mobilya düğün paketi
inegöl mobilya fiyatları
inegöl mobilyaları fiyatları
inegöl mobilya mağazaları
inegöl yatak odası
mobilyanız inegölden
mobilya inegöl-inegöl mobilya oturma grubu
inegöl mobilya imalatçıları
inegöl mobilya köşe takımları
inegöl mobilya salon takımı
inegöl bahçe mobilya
inegöl mobilya imalat
inegöl mobilya firmaları
inegöl mobilya tv ünitesi
inegöl sandalye
inegöl yatak odası takımı
inegöl sandalyecileri
chester koltuk takımı inegöl
inegöl mobilya genç odası
inegöl mobilya vadi
inegöl genç odası
koltuk takımı inegöl
inegöl mobilya yemek odası
inegöl düğün paketi
inegöl oturma grubu
inegöl mobilya yatak odası takımları
kayseride inegöl mobilya
inegöl genç odasi
inegöl mobilya ankara
bursa inegöl mobilya fiyatları
inegöl köşe takımları
inegöl mobilyacılar sitesi
inegöl mobiliyum
inegöl mobilya yemek masası
inegöl mobilya fabrikaları
yatak odası takımı inegöl mobilya
inegöl mobilya bursa
inegöl mobilya istanbul
yatak odası takımı inegöl
inegöl mobilya düğün paketi 2024
inegöl mobilya markaları
inegöl mobilya mutfak masası
inegöl masa sandalye
inegöl tv ünitesi
ankara siteler inegöl mobilya
inegöl mobilya teşhir ürünleri
inegöl mobilya üreticileri
inegöl mutfak masası
inegöl koltuk
inegöl koltuk takımı fiyatları
inegöl chester koltuk takımı
bursa inegöl koltuk takımları
bursa inegöl mobilyacılar çarşısı
inegöl mobilya koltuk takımı fiyatları
mobiliyum avm inegöl
inegöldeki mobilyacılar
bursa inegöl mobilya mağazaları
inegöl koltuk üreticileri
inegöl mobilya modelleri
mobilya avm inegöl
inegöl yemek odası
inegöl salon takımı
düğün paketi inegöl
inegöl sehpa
inegöl yemek masası
düğün paketi mobilya inegöl
mobiliyum inegöl
inegöl koltuk modelleri
inegöl mobilya yata baza başlık fiyatları
inegöl mobilya mersin
inegöl mobilya gardrop
inegöl mobilya l koltuk
inegöl mobilya masa sandalye
inegöl koltuk imalatçıları
koltuk takımı inegöl mobilya
inegöl sandalye firmaları
yemek odası takımı inegöl
inegöl mobilya çeyiz paketi
inegöl köşe koltuk takımları
avargart mobilya modelleri inegöl
inegöl mobilya kanepe
ankara inegöl mobilya
inegöl avargard mobilya
inegöl mobilya konsol
inegöl mobilya orta sehpa
inegöl yemek odası takımı
inegöl oturma grupları fiyatları
inegöl koltuk takımı modelleri ve fiyatları
inegöl mobilyacılar odası
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın